“Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca!”
Doamne, dă-mi ca întru liniştea sufletului să primesc orice-mi aduce ziua de azi.
Ajută-mi Doamne să mă încredinţez cu totul voii Tale cu mine.
Îndrumează-mă şi sprijineşte-mă în fiece clipă a acestei zile.
Orice mi s-ar întâmpla în ziua de azi învaţă-mă să le
primesc cu linişte şi credinţă tare, că toate vin din voia Ta cea sfântă.
Îndrumează Tu gândirile şi simţirile mele în toate
cele spuse şi făptuite de mine.
Fă ca în faţa întâmplărilor neaşteptate de tot felul să nu uit că toate de la Tine sunt.
Învaţă-mă ca să-i socotesc pe toţi fraţii mei de aici cu dreptate şi înţelegere şi să nu supăr sau să chinuiesc pe nimeni.
Dă-mi Doamne să duc greutatea zilei cu tărie şi să
primesc tot ce vine în ziua aceasta.
Îndrumează Tu voia mea şi învaţă-mă să mă rog, să
cred, să nădăjduiesc să iert şi să iubesc.
Amin.
„POMENEŞTE-MĂ, DOAMNE, CÂND VEI VENI ÎNTRU ÎMPĂRĂŢIA TA!” (Luca 23, 42)
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei,
al grijii de multe, al iubirii de stăpânire

şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi
al dragostei, dăruieşte-l mie, slugi Tale.


Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu,
că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

CRUCE FACATOARE DE MINUNI DIN ATENA

31.03.2012

SUPERSTITII SI CREDINTE FALSE..BABESTI

Va redau cateva invataturi despre posturi si rugaciune ... cu unele superstitii babesti alese din popor...



"Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!"(Matei 23 ; 23-24)

DE MULTE ORI FEMEILE CREDINCIOASE SE ÎNVAŢĂ UNA PE ALTA (ÎN MOD GREŞIT),ÎN LOC SĂ SE DUCĂ LA PREOT SĂ-L ÎNTREBE, DUPĂ CUVÂNTUL MÂNTUITORULUI:"DUCEŢI-VĂ ŞI ARĂTAŢI-VĂ PREOŢILOR" (LUCA 17;14) 

ŞI ASTFEL IA NAŞTERE FALSA TRADIŢIE, DIN MULTĂ PĂRERE PERSONALĂ, CARE DE FAPT ESTE DE INSPIRAŢIE SATANICĂ.

FALSELE ÎNVĂŢĂTURI APAR SUB FORMĂ DE ÎNTREBĂRI SAU ENUNŢURI CARE SUNT EXPUSE ALĂTURI DE ÎNVĂŢĂTURILE ADEVĂRATE. DE ASEMENEA EXISTA DIFERITE ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA CREDINŢE FALSE ALĂTURI DE CARE SE AFLĂ RĂSPUNSUL CUPRINZÂND ÎNVĂŢĂTURA ADEVĂRATĂ.


***ÎNVĂTĂTURI CORECTE SI ÎNVĂTĂTURI GRESITE DESPRE POSTURI SI ZILELE DE POST --


-Care sunt cele 12 vineri din an care se tin; ce semnificatie au?


Cartea cu cele 12 vineri din an este o carte apocrifa, nu este recunoscuta de sfintele sinoade si nu trebuie luata in serios. Oricare ar fi ziua de vineri in care postim, postul nostru este bine primit de Dumnezeu.


---Vasele care au fost folosite la mancare de dulce, se pot folosi la mancare de post?

Vasele care au fost folosite la mancarea de dulce se spala bine si se pot folosi la mancarea de post, in afara de lingurile de lemn, care trebuie sa fie deosebite (schimbate).


---Exista Postul Maicii Domnului de 12 zile pe an afara de 1-14 august ?

Afara de postul pe care il stim de la 1 la 14 august , nu exista alt post al Maicii Domnului.Cine a scornit postul acesta, in care intra sambetele si duminicile si chiar unele sarbatori,acela nu a fost crestin ortodox, pentru ca in sambete si duminici nu se ajuneaza, si cine ajuneaza sambata si duminica si in sarbatori calca canoanele si in loc de fapta buna se socoteste pacat.


---Copiii, de la ce varsta sa tina post, posturi intregi, miercurea si vinerea ?

E bine sa se obisnuiasca copiii cu postul de mici, dar tot asa, de la caz la caz; nu putem sa impunem celor bolnavi, mai anemici, rahitici, pentru care mancarea este un medicament.


---Femeile insarcinate au voie sa manance de dulce in post ?

Femeile fie insarcinate, fie lauze sau alaptand au dezlegare sa manance de toate, pentru intarirea pruncului si sanatate.


---Tinem post in deplasari de serviciu, armata, spitale sau statiuni ?

In acest caz faceti tot ce se poate ca sa tineti miercurile si vinerile; cei din statiuni si spitale pot posti numai daca nu sunt anemici si daca nu fac un tratament mai tare, mai greu, care necesita hrana. Iar cei din armata, concentrati, acestia mananca ce li se da. Trebuie sa evitam pe cat se poate sa avem bilet la statiune in timpul posturilor.


---Ce dezlegari sunt in posturi ?

Doar cele mentionate pe calendarul crestin ortodox cumparat de la biserica.


---Postul iartă păcatele.

Postul nu iartă păcatele, ci le iartă Hristos prin preot în Duhul Sfânt. Postul face parte din curăţia trupească, iar iertarea păcatelor din curăţia sufletească. Cine nu ţine post la tinereţe va ţine regim la bătrâneţe!


---Mai păcat este să pofteşti mâncarea de dulce în zi de post, decât să o mănânci.


Aceste vorbe circulă mult prin popor şi mare păcat fac cei ce le rostesc oprindu-i pe alţii de a posti. Sa luăm un exemplu: dacă două persoane poftesc a jefui o bancă, nimeni nu-i poate pedepsi. Dacă însă au făcut-o, vor primi în mod sigur ani grei de puşcărie. La fel este şi în cazul nostru: a pofti la mâncăruri este numai ispită; a mânca de dulce în post înseamnă călcarea rânduielilor postului. Însă aceste vorbe (mai păcat este să pofteşti decât să bagi în gură), vin de la cuvintele Mântuitorului cu referire la adulter (curvie): "Aţi auzit că s-a zis celor de demult: să nu săvârşeşti adulter). Eu însă vă spun vouă că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui "(Matei 5;27-28).



---Lunea este postul Maicii Domnului.

Nu există nicăieri scris că lunea este postul Maicii Domnului. Conform cu porunca a doua a Sfintei Biserici Ortodoxe zilele de post rânduite sunt miercurea şi vinerea, pentru ca miercuri a fost vândut şi vineri a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.Postul de luni este facultativ şi deci va fi ţinut numai de acei creştini care au anumite necazuri, pentru împlinirea unor dorinţe sau alungarea ispitelor. Cel mai bine ar fi dacă l-ar ţine dumnealor cu binecuvântarea preotului duhovnic, căci altfel pot cădea în păcatul mândriei şi şi-au pierdut astfel toată plata. Cei care au corpul (organismul) sanatos pot posti. Postul de lunea nu este obligatoriu cum e cel de miercuri si vineri. Este insa de folos.



---Este pacat sa mancam de dulce dupa ce ne-am impartasit in acea zi?

Daca mai este inca post, desigur ca nu-i bine. Daca insa postul s-a terminat, putem manca de dulce. De exemplu dacă suntem in postul Adormirii Maicii Domnului care tine intre 1 si 15 august si ne impartasim pe 6 august de Schimbarea la Fata, trebuie sa continuam postul. Dar daca ne impartasim pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului, putem manca de dulce.



---Putem face pomana de dulce in posturi sau in zilele de post?

Nu, nicidecum. Asa ceva nu se mai numeste pomana, ci chiar este pacat.




''Acest neam de diavoli nu iese decat numai cu rugaciune si cu post''(Matei17;21)



*** ÎNVĂTĂTURI  CORECTE SI  ÎNVĂTĂTURI  GRESITE  DESPRE  RUGĂCIUNE

 ---Cand suntem tulburati de ganduri, griji, patimi la rugaciune, trebuie sa neoprim sau sa continuam rugaciunea ? Sa certam la rugaciune pe diavolul pentru ganduri ? Daca ne trezim noaptea, putem face rugaciuni in pat?


Nu trebuie sa ne oprim, caci tocmai aceasta vrea diavolul, ci sa continuam rugaciunile,rugand pe Dumnezeu sa ne izbaveasca de cel rau. Daca nu se poate face rugaciune altfel,e bine si in pat, cu smerenie si credinta (in cazul bolnavilor, mai ales).

---Cand se citeste Psaltirea si cine o poate citi ?


Psaltirea se poate citi pe toata perioada anului, in afara de perioada de la Craciun la Boboteaza si de la Inviere la Duminica Tomii. Unii recomanda ca Psaltirea sa nu se citeasca in sambete si duminici. O poate citi oricine, dar se recomanda spovedanie buna, sa se fereasca de pacate si sa duca o viata duhovniceasca. Celor care stau incurcati in unele patimi, dracii au puterea sa le faca suparari. Asa ca se recomanda multa curatie sufleteasca si trupeasca; si nu cantitate, psalmi la numar, ci calitate, adica traire si simtire in smerenie. 


--Rugaciunea se combina cu inchinaciuni, metanii sau se face separat ?

Rugaciunea trebuie, in primul rand sa fie facuta in liniste, ca sa fie simtita, iar metaniile se fac dupa rugaciune, fie de seara sau dimineata. Dupa fiecare metanie este bine sa se zica o rugaciune scurta: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul” sau „Prea Sfanta Treime, milostiva fii mie pacatosului!”. Metanii poti face in tot timpul cand ai posibilitate si liniste.


---Putem cere la rugaciune boala ?

In cazuri deosebite, de neintelegere cu trupul, daca nu putem birui anumite patimi si daca avem evlavie se poate cere boala, dar cand vine boala sa nu cartim. E bine insa sa cerem altceva, ca nu suntem chiar asa de tari sa rabdam boala fara sa cartim. Aceasta este o metoda extrema de a scapa de pacate. Si nu cumva dupa ce ne vindecam, facem din nou pacate?


---Cum trebuie sa avem tinuta la rugaciune ? Pozitia, zicem in gand sau cu voce tare , in soapta, cu mainile la piept, la pantece, sau ridicate; de unul singur sau mai multi?

Imbracamintea pentru rugaciune trebuie sa fie cuviincioasa, pentru femei fusta, rochie, sa nu fie transparenta, pe cap cu basmaluta, iar barbatii nu in pantaloni scurti, maiou.Rugaciunea se poate face de unul singur sau mai multi, in familie. Rugaciunea se poate face in gand sau cu voce tare, si in soapta, dupa cum e locul si cazul. Sa alegem modul incare ne putem concentra mai bine la rugaciune. Mana stanga se tine la piept iar cu dreapta se face semnul crucii si inchinaciuni. Cand esti singur poti sa stai si cu mainile ridicate larugaciune.


---Daca ne sculam noaptea si vrem sa facem rugaciune trebuie sa ne spalam pe fata si pe maini ?

Daca ne sculam noaptea si vrem sa facem rugaciune, e bine sa ne spalam pe fata ca sa alungam mai bine somnul.

---Să nu te închini pe negură sau după ce se lasă întunericul.

Acestea sunt lucruri fără nici o legătură cu rugăciunea. Cât de frumos îi explică Iisus Hristos femeii samarinence că trebuie să ne închinăm "în duh şi adevăr" (Ioan 4;20-24).

---După rugăciunea de seară nu mai ai voie sa ieşi din camera că nu mai este valabilă rugăciunea.

Vecernia este rugăciunea de seară şi după ea mergem acasă. Oare nu au valoare rugăciunile Vecerniei? Nu este adevărat. Faceţi rugăciunea oricând - înainte sau după ieşirea din casă, şi dacă vă veţi ruga cu credinţă rugăciunile dumneavoastră vor fi primitede Dumnezeu.

--- Ce este otpustul?

Otpustul este partea de incheiere a oricarei slujbe. E de 2 feluri: mic si mare. Ceea ce este scris in unele carti la sfarsitul acatistelor de exemplu, este valabil atunci cand acatistul este citit in biserica de catre preot. Cand citim acasa, nu e nevoie sa facem otpustul.Mai putem sa zicem in incheierea rugaciunii asa: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne si ne mantuieste pe noi,amin!” (de altfel acestea sunt cuvintele asa-numitului otpust mic).
Nu este insa obligatoriu sa zicem, dar este bine.

sursa..www.parohiamacin4.org

Doamne ajuta..

2 comentarii:

  1. Ce e de adunat e lumea ce cauta cuvantul lui Dumezeu iar ce e de pierdut e lumea care incearca a schimba intelesul prin vorbe caci la inceput a fost Cuvantul si S-a Intrupat si toate care vor fi au mai fost si vor trece dar Cuvantul lui Dumnezeu ramane.

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand am fost copil am stiu ca Optusul e rugaciunea cu opt cererei 'Dumnezeu Spapanul vietii mele -Duhul trandviei,a grijei de multe, a iubirii de stapanire si al grairei in desert sa nu mi le dai mie(primele 4 cereri)- Iar duhul curateniei al duhului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi mie robul tau'(alte 4 cereri)care se citeste (recita) dupa acatist si atuni ma intreb e ceva ce nu stiu bine ? va rog sa-mi raspunde-ti pe adresa de e-mail eahumphrey357@gmail.com daca e cu putinta va multumesc spunand Doamne Ajuta

    RăspundețiȘtergere

va rog sa lasati impresiile voastre in scris dupa cele citite pe acest blog..va multumesc

FISIERELE MELE TRILULILU..