“Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca!”
Doamne, dă-mi ca întru liniştea sufletului să primesc orice-mi aduce ziua de azi.
Ajută-mi Doamne să mă încredinţez cu totul voii Tale cu mine.
Îndrumează-mă şi sprijineşte-mă în fiece clipă a acestei zile.
Orice mi s-ar întâmpla în ziua de azi învaţă-mă să le
primesc cu linişte şi credinţă tare, că toate vin din voia Ta cea sfântă.
Îndrumează Tu gândirile şi simţirile mele în toate
cele spuse şi făptuite de mine.
Fă ca în faţa întâmplărilor neaşteptate de tot felul să nu uit că toate de la Tine sunt.
Învaţă-mă ca să-i socotesc pe toţi fraţii mei de aici cu dreptate şi înţelegere şi să nu supăr sau să chinuiesc pe nimeni.
Dă-mi Doamne să duc greutatea zilei cu tărie şi să
primesc tot ce vine în ziua aceasta.
Îndrumează Tu voia mea şi învaţă-mă să mă rog, să
cred, să nădăjduiesc să iert şi să iubesc.
Amin.

ANTIECUMENISM

Loading...
„POMENEŞTE-MĂ, DOAMNE, CÂND VEI VENI ÎNTRU ÎMPĂRĂŢIA TA!” (Luca 23, 42)
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei,
al grijii de multe, al iubirii de stăpânire

şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi
al dragostei, dăruieşte-l mie, slugi Tale.


Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu,
că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

CRUCE FACATOARE DE MINUNI DIN ATENA

03.07.2012

DESPRE IUBIREA DE APROAPELE..SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV


Ce poate fi mai minunat,mai desfatator decat iubirea de aproapele?
  A iubi este o fericire,a uri este un chin.Toata Legea si proorocii,stau in iubirea catre Dumnezeu si catre aproapele(Mt.22,40).Iubirea catre aproapele este calea care duce la iubirea catre Dumnezeu,caci Hristos a binevoit a se imbraca tainic in fiecare aproape al nostru,iar in Hristos este Dumnezeu(1 Ioan).
Sa nu crezi,preaiubite frate,ca porunca iubirii de aproapele a fost prea apropiata inimii noastre cazute; porunca este duhovniceasca,iar pe inima noastra au pus stapanire trupul si sangele; porunca este noua,iar inima noastra - veche.
Iubirea noastra fireasca a fost vatamata de cadere;ea trebuie omorata-Hristos o porunceste-pentru a putea agonisi din Evanghelie iubire sfanta catre aproapele, iubire in Hristos.
Insusirile omului nou trebuie sa fie toate noi; nici o insusire veche nu i se potriveste.
Inaintea Evangheliei nu are nici un pret iubirea aparuta din miscarea sangelui si din simtirile trupesti.
Si ce pret poate sa aiba aceasta,atunci cand ea jura,cu sangele aprins,sa-si puna sufletul pentru Domnul,iar peste cateva ceasuri,atunci cand sangele s-a racit,se jura ca nu-l cunoaste?(Mt.26,33,35,74).
Evanghelia leapada iubirea ce atarna de miscarea sangelui,de simtirile inimii trupesti.Ea spune:
,,nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant;n-am venit sa aduc pace ,ci sabie.Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau,pe fiica de mama sa si pe nora de soacra sa.Si dusmanii omului vor fi casnicii lui''(Mt.10,34,35,36).
Caderea a supus inima stapanirii sangelui si, prin mijlocirea sangelui,stapanirii stapanitorului acestui veac.Evanghelia slobozeste inima din aceasta robie,din aceasta silnicie,si o aduce sub calauzirea Sfantului Duh.
Sfantul Duh ne invata sa iubim pe aproapele in chip sfant.Iubirea aprinsa,hranita de Sfantul Duh este foc.
Prin acest foc se stinge focul iubirii firesti,trupesti,stricate de caderea in pacat.(Scara.Cuvantul 15,cap.3).
,,Cel ce spune ca poate avea amandoua aceste iubiri se amageste pe sine insusi'',a spus Sfantul Ioan Scararul(Cuvantul 3,cap.16).
In ce cadere se afla firea noastra!Cel care prin fire e in stare de a-si iubi cu aprindere aproapele,trebuie sa-si dea o silinta neobisnuita sa-l iubeasca asa cum porunceste Evanghelia.
Cea mai inflacarata iubire fireasca se preface cu usurinta in dezgust,in ura neimpacata(2Imp.13,15).
Oamenii si-au aratat dragostea fireasca si cu pumnalul.Ce plina de rani e iubirea noastra cea fireasca!Ce rana adanca e pe trupul ei-impatimirea!Inima stapanita de impatimire e gata de orice nedreptate,de orice nelegiuire,numai de si-ar indestula iubirea ei bolnavicioasa.,,Cantarul stramb este uraciune inaintea Domnului,iar cantarirea dreapta este placuta Lui''(Pilde11,1).Iubirea fireasca aduce doar cele pamantesti celui iubit al sau; la cele ceresti ea nici nu se gandeste.
Ea se razvrateste impotriva Ceruluisi a Duhului Sfant,pentru ca Duhul cere rastignirea trupului.Ea se razvrateste impotriva Cerului si a Duhului Sfant,pentru ca se gaseste sub carmuirea duhului viclean,duhului necurat si pierdut.
Sa ne apropiem de Evanghelie,preaiubite frate,sa ne privim in aceasta oglinda!Privindu-ne in ea,sa lepadam hainele cele vechi in care ne-a imbracat caderea si sa ne impodobim cu vesmantul cel nou pe care ni l-a pregatit Dumnezeu.
Vesmantul cel nou este Hristos.,,Cati in Hristos v-ati botezat,in Hristos v-ati si imbracat''.(Gal.3,27).
,,Va veti imbraca cu putere de sus'')Luc.24,49), a spus Domnul despre acest vesmant.
Crestinii se imbraca in insusirile lui Hristos,prin lucrarea Atotbunului Duh.
Pentru crestin este cu putinta sa imbrace acest vesmant.,,Imbracati-va in Domnul nostru Iisus Hristos si grija de trup sa nu o faceti spre pofte''(Rom.13,14),spune Apostolul.
Mai intai,lasandu-se calauzit de Evanghelie,leapada vrajba,mania,osandirea si toate cele ce lucreaza de-a dreptul impotriva iubirii.
Evanghelia porunceste sa ne rugam pentru vrajmasi,sa binecuvantam pe cei ce ne blesteama,sa facem bine celor ce ne urasc,sa iertam aproapelui orice ar face impotriva noastra.
Tu , acela ce vrei sa urmezi lui Hristos,straduieste-te sa plinesti cu fapta toate aceste porunci.Nu e defel de ajuns sa citim doar,cu multumiri,poruncile evanghelice si sa ne minunam de inalta duhovnicie pe care acestea o cuprind in sine .Din pacate,multi se multumesc cu asta.
Atunci cand vei purcede la plinirea poruncilor Evangheliei,cu indaratnicie se vor impotrivi la aceasta stapanii inimii tale.Acesti stapani sunt starea ta trupeasca,in care te afli supus trupului si sangelui,si duhurile cazute,a caror tara supusa este starea trupeasca a omului.
Cugetarea trupeasca,dreptatea ei si dreptatea duhurilor cazute iti pretind sa nu te lepezi de cinstea in care te afli si de celelalte foloase pamantesti,iti pretind sa le aperi.Tu,insa,poarta cu barbatie razboiul cel nevazut dus de Evanghelie,dus de Domnul Insusi.
Jertfeste tot prentru plinirea poruncilor evanghelice.Fara aceasta jertfa nu vei putea fi plinitor al lor.Domnul a zis ucenicilor Sai:,,Daca cineva voieste sa vina dupa Mine,sa se lepede de sine''.(Lc.9,23).
Atunci cand Domnul este cu tine-sa crezi in izbanda:Domnul nu poate sa nu fie biruitor.
Cere biruinta de la Domnul,cere-o cu rugaciune si plans statornic.Si va veni pe neasteptate lucrarea harului in inima ta;deodata vei simti prea desfatata incantare a iubirii duhovnicesti fata de vrajmasi.
Inca mai ai de luptat!Inca trebuie sa faci dovada de barbatie!Uita-te la lucrurile pe care le iubesti: iti plac foarte mult?S-a legat foarte tare de ele inima ta?Leapada-te de ele.
Domnul cere de la tine aceasta lepadare.El,Care a asezat legea iubirii nu ca sa te lipseasca pe tine de iubire si de cele iubite,ci ca tu,lepadand iubirea trupeasca,sa primesti iubirea duhovniceasca,neprihanita,sfanta,care este cea mai mare fericire.
Cela ce a simtit iubirea duhovniceasca va cauta cu scarba la dragostea trupeasca,va privi la ea ca la o schimonosire hada a iubirii. Intrebi cum sa te lepezi de cele ce iubesti,caci ele au prins,parca,radacini in inima ta?Spune despre ele lui Dumnezeu:,,Acestea,Doamne,sunt ale tale,iar eu cine sunt?Zidire neputincioasa,care nu are nici o insemnatate''.,,Astazi,inca mai calatoresc pe pamant,inca mai pot fi de folos cu ceva celor iubiti ai mei; maine poate,voi pieri de pe fata pamantului,si nu voi mai fi nimic pentru ei!''
,,Voiesc sau nu voiesc ,va veni moartea,vor veni alte cumpene,smulgandu-ma in chip silnic de cei pe care ii socoteam ai mei,iar ei deja nu vor mai fi ai mei.De fapt,nici nu erau ai mei: intre mine si ei era o oarecare legatura; amagindu-ma cu aceasta legatura,eu ii numeam,ii socoteam ai mei. Daca ar fi fost cu adevarat ai mei,ar fi ramas ai mei pentru totdeauna''.,,Zidirile sunt numa ale Ziditorului:El este Dumnezeul si Stapanul lor.Ceea ce este al Tau Iti dau,Doamne al meu: acestea mi le-am insusit pe nedrept si in zadar''.
Pentru ei este lucru mai de nadejde sa fie ai lui Dumnezeu. Dumnezeu este Vesnic,Pretutindeni-Fiitor,Atotputernic,cu nemarginire Bun.Pentru cel care este  al Sau,El este cel mai credincios,Cel mai de nadejde Ajutator si Acoperitor.
Dumnezeu da omului cele ale Sale:si pentru om oamenii devin ,,ai sai'' , vremelnic dupa trup,vesnic dupa duh,atunci cand Dumnezeu binevoieste sa dea omului acest dar.
Adevarata iubire de aproapele se intemeiaza pe credinta in Dumnezeu, ,,Ca toti sa fie una'' , a strigat Mantuitorul lumii catre Parintele Sau, ,,dupa cum Tu,Parinte,intru Mine si Eu intru Tine,asa si acestia in Noi sa fie una''(In.17,21).
Smerenia si incredintarea in voia lui Dumnezeu omoara implinirea trupeasca.Aceasta inseamna ca cea din urma traieste prin parerea de sine si necredinta.
Fa pentru cei pe care ii iubesti ceea ce poti sa faci folositor si ceea ce este legiuit; dar totdeuna sa ii incredintezi lui Dumnezeu-si iubirea ta oarba,trupeasca,nesocotita se va preface,incetul cu incetul,intr-o iubire duhovniceasca,intelegatoare,sfanta.
Iar daca iubirea ta este o impatimire ce se impotriveste legii,atunci s-o lepezi ca pe o uraciune.
Atunci cand inima ta nu este libera,aceasta este un semn al impatimirii.Atunci cand inima ta este inrobita,aceasta este semnul patimirii nebunesti,pacatoase.Iubirea safnta este curata,libera,intreaga in Dumnezeu.Ea este o lucrare a Sfantului Duh,care lucreaza in inima in masura curatirii acesteia.
Lepadand vrajba,lepadand patimirea,lepadandu-te de iubirea trupeasca,afla iubirea duhovniceasca;,,fereste-te de rau si fa bine'' (Ps.33,13).
Da cinstire aproapelui ca unui chip al lui Dumnezeu-cinstire care sa fie in sufletul tau,nevazuta pentru ceilalti,descoperita doar constiintei tale.Faptele pe care le savarsesti sa fie,in chip tainic,pe potriva starii tale sufletesti.Da cinstire aproapelui,fara sa iei seama la varsta,fara sa faci deosebirea intre barbat si femeie,fara sa te uiti la rangul pe care-l are in lume-si iubirea sfanta va incepe,treptat,sa se faca aratata in inima ta.Pricina acestei iubiri nu sunt trupul si sangele,nu inraurirea simturilor,ci Dumnezeu.
Cei lipsiti de slava numelui de crestin nu sunt lipsiti de cealalta slava,pe care au primit-o cand au fost ziditi: ei sunt chipul lui Dumnezeu.Daca chipul lui Dumnezeu va fi aruncat afara,in vapaia cea cumplita a iadului,si acolo sunt dator sa il cinstesc.Ce treaba am eu cu vapaia,cu iadul! Chipul lui Dumnezeu a fost aruncat acolo potrivit judecatii lui Dumnezeu; treaba mea este sa pazesc cinstirea fata de chipul lui Dumnezeu,si prin aceasta sa ma pazesc pe mine de iad.
Da cinstire si orbului,si leprosului si celui bolnav la minte,si pruncului de tata,si raufacatorului,si paganului-cum se cuvine chipului lui Dumnezeu.Ce ai tu cu neputintele si neajunsurile lor!Ia seama la tine insuti,ca sa nu sufere un neajuns iubirea ta.
In crestin,sa dai cinstire lui Hristos,Care a spus spre povatuirea noastra,si inca va mai spune atunci cand se va hotara soarta noastra in vesnicie:,,Intrucat ati facut unuia dintre acesti frati ai Mei prea mici,Mie Mi-ati facut''.(Mt.25,40).
Atunci cand ai de-a face cu aproapele sa ai in minte acest cuvant evanghelic si te vei face tainuitor al iubirii de aproapele.Tamaduitorul iubirii de aproapele intra prin ea in iubirea de Dumnezeu.
Dar daca socoti ca il iubesti pe Dumnezeu,iar in inima ta traieste un simtamant de neplacere fie si fata de un singur om,sa stii ca te afli intr-o vesnica amagire de sine.,,Daca zice cineva:'',graieste Sfantul Ioan Cuvantatorul de Dumnezeu,,,-iubesc pe Dumnezeu iar pe fratele sau il uraste,mincinos este...Aceasta porunca avem de la el,ca cine iubeste pe Dumnezeu sa iubeasca si pe fratele sau''.(1In.4,20,21).
A arata iubire duhovniceasca fata de aproapele este semnul innoirii sufletului prin SfantulDuh.
,,Noi stim ca am trecut din moarte la viata'',graieste iarasi Cuvantatorul de Dumnezeu, ,,pentru ca iubim pe frati; cine nu iubeste pe fratele sau ramane in moarte''.(1In.3,14).
Desavarsirea crestina sta in desavarsita iubire de aproapele.Desavarsita iubire de aproapele sta in iubirea de Dumnezeu,care nu cunoaste desavarsire,intru care nu este sfarsit sporirii.Cresterea in iubirea de Dumnezeu este nesvarsita,pentru ca iubirea este nesfarsitul Dumnezeu(1In.4,16).Iubirea de aproapele este temelia zidirii iubirii.Iubite frate!Cauta sa sporesti in tine iubirea duhovniceasca de aproapele;intrand in ea,vei intra in iubirea de Dumnezeu,pe portile invierii,pe portile Imparatiei Cerurilor.Amin

sursa.. cartea.. Despre inselare..Sfantul Ignatie Briancianinov

Doamne ajuta..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

va rog sa lasati impresiile voastre in scris dupa cele citite pe acest blog..va multumesc

FISIERELE MELE TRILULILU..